درگیریها بین اسرائیل و حماس و جهاد اسلامی در طول شب تشدید و به شدیدترین برخوردها در چند ماه اخیر در شمال و جنوب غزه تبدیل شد. همزمان با این تحولات، اتحادیه اروپا خواهان توقف حمله به رفح شد.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت گزارش داد تانکهای اسرائیلی به محلههای پرجمعیت و کوچههای باریکی که پایگاه حماس در جبالیا در شمال شرقی غزه است، رسیدند و با مقاومت شدیدی مواجه شدند.
شاخه مسلح گروه جهاد اسلامی که متحد حماس است، گفت نیروهایش سربازان پیاده اسرائیلی را در جریان درگیریهای شدید در شرق جبالیا، بزرگترین اردوگاه از هشت اردوگاه آوارگان در غزه، کشته و زخمی کردند.
ارتش اسرائیل هم اعلام کرد که عملیاتی را از شب گذشته علیه «عوامل و زیرساختهای تروریستی» در مرکز جبالیا آغاز کرده است.
در بیانیه ارتش آمده است: «طی روز گذشته، نیروهای ارتش اسرائیل در منطقه درگیر نبردهای شدید با دهها هسته تروریستی و نابودی تعداد زیادی از تروریستها شدهاند.»
سرویس اورژانس غیرنظامی غزه و وزارت بهداشت آن اعلام کردند که تیمهای امداد نتوانستهاند به مناطقی که اسرائیل در آن در حال انجام عملیات نظامی بوده، دست یابند.
در رفح -شهری در جنوبیترین نقطه غزه که بیش از یک میلیون فلسطینی در آن پناه گرفتهاند- نیروهای نظامی اسرائیل در شرق محله السلام و جنینه و همچنین در جنوب شرقی به عملیات خود ادامه دادند.
متحدان بینالمللی اسرائیل و گروههای امدادی بارها خواستار خودداری اسرائيل از تهاجم زمینی به رفح شده و نسبت به وقوع یک فاجعه انسانی بالقوه هشدار دادهاند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هم روز چهارشنبه از اسرائیل خواست که فورا به عملیات نظامی خود در رفح پایان دهد.
او هشدار داد چنانچه این عملیات نظامی در رفح ادامه پیدا کند، فشار زیادی بر روابط اتحادیه اروپا و اسرائیل وارد میکند.
اسرائیل گفته نیروهایش شروع به هدف قرار دادن یک مجتمع آموزشی حماس در شرق رفح کردند، اعضای حماس را در نبرد به قتل رساندند و مقادیر زیادی سلاح و تجهیزات پیدا کردند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز سهشنبه به نقل از سه منبع مطلع گزارش داد دولت جو بایدن به نمایندگان کنگره آمریکا اطلاع داده که بیش از یک میلیارد دلار کمک تسلیحاتی به اسرائیل میفرستد.
دولت بایدن پیشتر گفته بود انتقال محمولهای از بمب به اسرائیل را متوقف کرده تا این کشور را از استفاده از بمب در حمله رفح، باز دارد.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست وزیر قطر روز سهشنبه، اعلام کرد عملیات اسرائیل در رفح، تلاشها برای دستیابی به آتشبس در مذاکراتی که با میانجیگری قطر و مصر انجام میشود را به بنبست رسانده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم روز ۲۳ اردیبهشت در مصاحبه با شبکه خبری سیبیاس به احتمال عملیات نظامی گسترده اسرائیل در رفح در جنوب نوار غزه پرداخت و افزود این اقدام ممکن است در ابتدا موفقیتآمیز باشد اما «هزینه فوقالعاده بالایی» برای غیرنظامیان فلسطینی مستقر در منطقه خواهد داشت.
به گفته وزیر خارجه ایالات متحده، صرفنظر از آنچه اسرائیل در رفح به انجام میرساند، «تعداد زیادی» از شبهنظامیان حماس در غزه باقی خواهند ماند.
اسرائیل میگوید بدون نابودی کامل هزاران شبهنظامی حماس که در رفح مستقرند، نمیتواند در جنگ پیروز شود.
رویترز روز چهارشنبه گزارش داد ارتش اسرائیل تصاویری از هواپیماهای بدون سرنشین منتشر کرده که نشان میدهد مردان مسلح در کنار خودروهای علامتگذاریشده سازمان ملل در مقر سازمان ملل در رفح ایستادهاند و از سازمان ملل خواست در این باره تحقیق کند.