به گزارش خبرگزاری هرانا، زندانیان محبوس در بند چهار زندان اوین که شمار قابلتوجهی از آنان زندانیان سیاسی و عقیدتی هستند با مساله تراکم و ازدحام جمعیت بیش از ظرفیت اسمی سالنهای بند، فقدان بهداشت و آلودگی شدید محیط بندها و کیفیت پائین مواد غذایی و گرسنگی درگیر هستند.
به گزارش هرانا در سالنهای سه و چهار این بند زندان با وجود ظرفیت اسمی حداکثر ۱۲۰ نفره، اکنون بیش از ۳۰۰ زندانی نگهداری میشوند.
بنا بر این گزارش، زندانیان محبوس در هر ۴ سالن بند ۴ زندان اوین با مشکلاتی همچون کف خوابی، کیفیت پايین مواد غذایی، آلودگی بیش از حد محیط و شرایط نامطلوب بهداشتی و شیوع حشرات موزی همچون ساس درگیر هستند.
ازدحام زندانیها در بند ۴
بند ۴ دارای چهار سالن است. در سالن یک این بند، زندانیان متهم به جاسوسی و زندانیان مالی نگهداری میشوند و سالن دو هم که پیشتر در دوران شیوع کرونا بند قرنطینه محسوب میشد، به دلیل ازدحام جمعیت به سالن عمومی تبدیل شده است.
در سالنهای سه و چهار بند ۴ که در دو طبقه واقع شدهاند و هر کدام ۱۲ اتاق دارند شماری از زندانیان سیاسی و زندانیان مالی نگهداری میشوند.
اغلب زندانیان مالی و معدودی از زندانیان سیاسی در اتاقهای طبقه بالای سالن سه و چهار نگهداری میشوند، اما شمار بیشتری از زندانیان در اتاقهای طبقه پايین این سالنها که امکانات حداقلی دارند، ساکن هستند.
در ۴ اتاق ۱۸ تخته از مجوع ۶ اتاق طبقه پائین این دو سالن اغلب بیش از ۳۰ زندانی نگهداری میشوند که کف خواب هستند و همین تراکم موجب تشدید آلودگیها از جمله افزایش شیوع ساس و انواع بیماری بین زندانیان ساکن این اتاقها شده است.
هرانا به نقل از یک شهروند که با یکی از اعضا خانوادهاش در این بند ملاقات کرده، گزارش داده که یکی از اصلیترین منابع انتقال ساس و شپش به این دو سالن، زندانیانی هستند که از بازداشتگاههای آگاهی به آنجا منتقل میشوند.
پیشتر شماری از زندانیان سیاسی فعلی و سابق درباره وجود ساس و آلودگی در زندان اوین و بند ۴ این زندان اطلاعرسانی کرده بودند.
مهدی محمودیان، فعال سیاسی و زندانی سیاسی سابق، از جمله این فعالان است که ۲۱ خرداد اعلام کرد که دو پرونده قضایی جدید با شکایت بهشت زهرا بهخاطر مصاحبه در مورد مشکلات شهروندان بهائی در تدفین متوفیان و تائید وجود ساس در زندان اوین، برای او تشکیل شده است.
ضیا نبوی، زندانی سیسای محبوس در زندان اوین هم روز ۲۲ ادیبهشت در نامهای از زندان اوین با عنوان «شکنجه تحمل ساس هم جزئی از محکومیت ماست؟»، به شرح آزارهای روحی و جسمی ناشی از وجود این حشره در بند هشت این زندان پرداخت.
در این نامه او نوشته بود: «بسیاری از زندانیان، بهناچار به استفاده از داروهای خوابآور روی آوردهاند اما با خوردن قرصهای خواب قوی هم نمیتوانند بخوابند.»
او با اشاره به بیتوجهی مسوولان نسبت به شیوع نگرانکننده و آزاردهنده این پدیده تاکید کرد: «ادامه این شرایط نشاندهنده نادیده گرفتن حقوق ابتدایی و بهداشتی زندانیان است که سلامت روحی و جسمی آنها را به چالش کشیده است.»
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ هم بیمارستان طالقانی تهران اعلام کرد به دلیل آلودگی زندان اوین به حشره ساس، دیگر قادر به پذیرش زندانیان بیمار در بخش دیالیز این بیمارستان نیست.
مهدی محمودیان، زندانی سیاسی پیشین، شامگاه سهشنبه ۲۵ اردیبهشت در شبکه اجتماعی ایکس با اعلام این خبر نوشت: «این بیمارستان آلودگی بخش دیالیز به ساس را دلیل این کار اعلام کرده و یک قوطی ساس به عنوان نمونه برای رییس بهداری اوین فرستاده است.»
این روزنامهنگار خطاب به مسوولان جمهوری اسلامی اضافه کرد: «این را هم تکذیب کنید تا فیلمهای رژه ساسها در زندان منتشر شود.»
جمال عاملی، دیگر زندانی سیاسی که او نیز در بند هشت زندان اوین به سر میبرد، وجود ساس در این بند را تایید کرد و گفت: «نمیتوانم بین زخمهای پوستی ناشی از پیشرفت بیماری خودایمنی و زخمهای ناشی از گزش ساسهایی که اندازهشان دو برابر ساسهای معمولی است، تمایز قائل شوم.»
کیفیت پایین مواد غذایی
بر اساس گزارش هرانا، در شرایطی که غذاهای بیکیفیتی که آشپزخانه زندان تهیه میکند، موجب تشدید مشکلات جسمی زندانیان شده و علاوه بر کاهش وزن، شماری از آنان را درگیر دردهای استخوان، از دست دادن تمرکز ذهنی و درد و سوزش دردهای شکمی کرده، گرانی محصولات فروشگاه زندان باعث شده بعضی از زندانیان نتوانند برای تهیه غذای سالمتر از آن جا خرید کنند.
بنا بر همین گزارش، تماس خانوادهها با این خبرگزاری نشان میدهد جیره خوراک روزانه زندانیان از لحاظ کمی و کیفی افت بیشتری کرده است و تهیه اقلام غذایی از فروشگاه بند هم، فشار مالی مضاعفی روی خانوادهها آورده است.
شیوع و سوءمصرف مواد مخدر
به گزارش هرانا در بند ۴ زندان اوین، همچون سایر زندانهای کشور، دسترسی به مواد مخدر آسان است و سوءمصرف آن رواج دارد.
هرانا به نقل از یک زندانی که اخیرا از زندان اوین آزاد شده است گزارش داده که در بند ۴ علاوه بر مواد مخدر معمول، شربت تریاک وقرص بی۲به وفور در دسترس است و استفاده میشود.
۹ خرداد ۱۳۹۷، وزارت خزانهداری آمریکا زندان اوین را که شمار زیادی از زندانیان سیاسی و عقیدتی در آنجا نگهداری میشوند به دلیل نقض حقوق شهروندان ایران مورد تحریم قرار داد.