مصاحبه سوزانه کولبل با عباس عراقچی- اشپیگل

عراقچی به اشپیگل درباره نحوه کشته شدن شارمهد: مهم نیست، وقتی مرگ می‌آید،‌ می‌آید

شنبه ۱۴۰۳/۰۸/۱۹

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در مصاحبه‌ای با هفته‌نامه آلمانی اشپیگل، بدون آنکه درباره نحوه کشته شدن جمشید شارمهد، شهروند ایرانی- آلمانی در زندان پاسخ دهد، پرسش در مورد سرنوشت او و نحوه مرگش را مهم ندانست و گفت که نمی‌تواند «سر و صدا» پیرامون این پرونده را درک کند.

او در این مصاحبه که روز جمعه ۱۸ آبان منتشر شد، همچنین در پاسخ به سوالاتی درباره روابط جمهوری اسلامی با کشورهای اروپایی از جمله آلمان به رهبران این کشور هشدار داد که مواظب اقدامات و رفتار خود باشند و اشتباهات قبلی در قبال حکومت ایران را تکرار نکنند.

عراقچی: خانواده به‌طور رسمی درخواست کند، جسد را تحویل می‌دهیم

عراقچی در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت جمشید شارمهد گفت: « آلمانی ها ظاهرا این واقعیت را نادیده می‌گیرند که جمشید شارمهد مسئول انفجار سال ۲۰۰۸ در مسجدی در شیراز بود که به کشته شدن ۱۴ نفر و زخمی شدن بیش از ۲۰۰ نفر انجامید. زمانی که او در ایالات متحده زندگی می‌کرد، با افتخار در مصاحبه‌های تلویزیونی از اقدامات خود صحبت می‌کرد و می‌گفت: «ما جنگ با جمهوری اسلامی را آغاز کردیم و آنها را می‌کشیم.» آقای شارمهد به‌عنوان یک ایرانی دستگیر شد، زیرا جمهوری اسلامی تابعیت مضاعف را به رسمیت نمی‌شناسد. او به ایران منتقل شد و در دادگاه محاکمه‌ای عادلانه داشت. او بر اساس قوانین ما به‌عنوان تروریست به اعدام محکوم شد.»

وقتی که خبرنگار اشپیگل به ربوده شدن جمشید شارمهد در دبی و مشخص نبودن نقش او در حمله سال ۲۰۰۸ در شیراز اشاره کرد و گفت که این زندانی در زندان شکنجه شده است، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی گفت: «شکنجه در جمهوری اسلامی ممنوع است و منطقی هم نیست، زیرا آقای شارمهد علنا به اعمال خود اعتراف کرده است. جمشید شارمهد یک تروریست بود و خوب است که جامعه آلمان و مقامات آلمانی به این موضوع توجه کنند. من نمی‌توانم سر و صدا، هیاهو و تبلیغات سیاسی پیرامون این پرونده را درک کنم.»

عباس عراقچی همچنین درباره اینکه آیا شارمهد به دار آویخته شد یا نه، گفت:‌«در بیانیه قوه قضائیه واقعا به اعدام اشاره‌ای نشده و مسلما بیانیه دادستانی تهران در این مورد مبهم است. آقای شارمهد دیگر در این دنیا نیست و مساله اصلا این نیست که آیا او اعدام شده یا به دلایل طبیعی فوت کرده. وقتی مرگ می‌آید، می‌آید.»

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در پاسخ به این سوال که چرا جسد جمشید شارمهد به خانواده‌اش تحویل داده نمی‌شود، گفت: «اگر خانواده او به‌طور رسمی درخواستی ارائه دهد، هیچ مانعی برای انجام این کار نمی‌بینیم. اگر خانواده او بخواهند، ما نیز مایل به کالبد شکافی هستیم.»

عراقچی: ۲۰ دقیقه است درباره مرگ یک تروریست می‌پرسید نه ۵۰ هزار کشته در غزه

عباس عراقچی سپس در اعتراض به سوالات خبرنگار اشپیگل گفت: «۲۰ دقیقه است که شما در مورد مرگ یک تروریست سؤال می پرسید، اما برای مرگ ۵۰ هزار نفر در غزه ما شاهد هیچ محکومیتی از سوی دولت آلمان نبودیم و ندیدیم که سفارت و کنسولگری‌های اسرائیل در آلمان تعطیل شوند. کشتار مردم فلسطین از سوی اسرائیل برای شما مهم نیست. این تکبر اروپا است که منجر به درگیری کنونی شده است. استانداردهای دوگانه خود را برای یک بار کنار بگذارید، شاید فرصتی برای درک یکدیگر بیابیم… شما نباید این‌قدر خودخواه باشید.»

او در واکنش به این سوال خبرنگار اشپیگل که «شاید فراموش کرده‌اید که این جنگ با جنایتی وحشتناک، یعنی حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ و کشتن ۱۲۰۰ نفر و به گروگان گرفتن ۲۵۰ نفر شروع شد»، گفت: «این تصمیمی بود که حماس گرفت و به ما مربوط نمی‌شود. فقط تاریخ نشان خواهد داد که آیا این تصمیم درست بوده است یا خیر. در هر صورت، این عملیات نتیجه ۸۰ سال اشغال سرزمین مردم فلسطین و اخراج و کشتار آنها است. دو میلیون نفر از حق تعیین سرنوشت خود محروم و در زندان بزرگی به نام غزه انداخته شده‌اند. مردم فلسطین نباید به‌خاطر آنچه آلمانی‌ها با یهودیان انجام دادند مجازات شوند.»

در بخش دیگری از این مصاحبه، خبرنگار اشپیگل با اشاره به اوضاع اقتصادی بد ایران و رنجی که مردم ایران می‌برند، از وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی پرسید که چرا حکومت ایران از گروه‌های نیابتی در عراق، لبنان، سوریه، غزه و یمن حمایت می‌کند؟ عراقچی در پاسخ به این سوال گفت: « برخلاف شما، من حماس، حزب الله و دیگران را «نیابتی» نمی‌نامم. من آنها را جنبش‌های آزادی‌بخش می‌نامم و حمایت از آنها هیچ سودی برای جمهوری اسلامی ندارد.»

عراقچی افزود: «شما هر کسی را که بر خلاف سیاست غرب عمل می‌کند تروریست می‌خوانید اما هر کسی که مطابق با سیاست غرب عمل کند یکی از آدم‌های خوب است. این استاندارد دوگانه غرب و یک سیاست گمراه‌کننده است.»

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در ادامه این مصاحبه، با وجود اظهارنظرهای علنی مقامات جمهوری اسلامی از جمله علی خامنه‌ای در حمایت و تایید حمله نظامی روسیه به اوکراین گفت: «ما تا به امروز هرگز حمله روسیه به اوکراین را تایید نکرده‌ایم. ما از تمامیت ارضی اوکراین حمایت و دفاع می‌کنیم.»

«آلمان مسبب تعمیق روابط ما با روسیه است»

عراقچی همچنین منکر تحویل موشک‌های بالستیک ایرانی به روسیه شد و آلمان را مسبب تعمیق روابط جمهوری اسلامی با روسیه دانست و گفت: «پس از انقلاب ۱۳۵۷، آلمان ایران را تنها گذاشت. ما در آن زمان مجبور شدیم برای اتمام پروژه خود در بوشهر به روسیه مراجعه کنیم. صنعت هسته‌ای ایران با کمک آلمان آغاز به کار کرد. اگر آلمانی‌ها می‌ماندند، برنامه هسته‌ای ایران ممکن بود امروز در مسیر دیگری قرار گیرد. دولت آلمان در مقاطع مختلف تاریخ اشتباهاتی مرتکب شده است. مراقب باشید که اکنون دیگر اشتباه نکنید.»

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین در پاسخ به سوالی درباره احتمال ادامه مذاکرات هسته‌ای گفت: « ما با چالش‌های بزرگی روبه‌رو خواهیم شد، زیرا توافق اتمی موسوم به برجام در ۲۵ اکتبر ۲۰۲۵ منقضی می‌شود و ما به یک توافق جدید نیاز داریم. در هر صورت ما آماده هستیم تا با کشورهای منطقه وارد مذاکره شویم. در مورد همکاری ما با روسیه، من آماده صحبت با اروپایی ها هستم. بیایید وارد گفتگو شویم و از تحریم‌ها اجتناب کنیم.»

عراقچی گفت: «تحریم‌ها فقط مشکلات را پیچیده‌تر می‌کند. آنها هرگز به حل مشکلی کمک نکرده‌اند، حداقل در ایران. پیام من این است: تحریم‌ها را فراموش کنید! آنها در گذشته کار نمی‌کردند، اکنون کار نمی‌کنند و در آینده نیز کار نخواهند کرد.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
اقتصاد و بازار
خبرها
برنامه با کامبیز حسینی

شنیداری

پادکست‌ها