محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در نشست اضطراری کشورهای عربی و اسلامی، حمله زمینی اسرائیل به لبنان و حملات هوایی اسرائیل به ایران را محکوم کرد و خواهان برقراری آتشبس فوری در غزه و لبنان شد.
ولیعهد عربستان سعودی دوشنبه در این نشست که در ریاض برگزار شد، از اسرائیل خواست به حاکمیت ارضی جمهوری اسلامی ایران احترام بگذارد و از حمله به خاک این کشور خودداری کند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت که این اظهارات نشانه گرم شدن روابط میان تهران و ریاض است که پس از امضای توافقی در سال گذشته میلادی در چین، زمینه آن فراهم شد.
بن سلمان همچنین از عملیات اسرائیل در غزه با نام «نسلکشی» یاد کرد و گفت: «جامعه بینالمللی باید فورا اقدامات اسرائیل علیه برادران ما در فلسطین و لبنان را متوقف کند.»
او گفت که عربستان سعودی دستکم گرفتن نقش تشکیلات خودگردان فلسطین و جلوگیری از فعالیت سازمانهای بشردوستانه در غزه را نمیپذیرد.
این اظهارات یک روز پس از آن بیان شده که رییس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان سعودی روز یکشنبه برای دیدار با همتای ایرانی خود و گفتوگو درباره روابط دفاعی دو کشور به تهران سفر کرد.
همچنین این سفر پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات اخیر آمریکا انجام شد. ترامپ که در ژانویه برای دومین بار به عنوان رییس جمهور ایالات متحده آغاز به کار میکند و وعده داده که صلح را در خاورمیانه به ارمغان خواهد آورد.
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود عادیسازی بین کشورهای عربی و اسرائیل را آغاز کرد که به توافق ابراهیم معروف است.
رویترز به نقل از یک منبع آگاه گزارش داده که عربستان سعودی روابطی با اسرائیل برقرار نکرده، اما جرد کوشنر، داماد ترامپ، در سالهای گذشته بارها با محمد بن سلمان، درباره این احتمال صحبت کرده است.
رسانههای ایرانی همچنین گزارش دادند که مسعود پزشکیان، رییسجمهوری اسلامی با ولیعهد سعودی تلفنی گفتوگو کرد.
پزشکیان به ولیعهد عربستان سعودی گفت که به دلیل مشغله کاری نمیتواند در نشست سران سازمان همکاری اسلامی در ریاض شرکت کند و معاون اول خود را به عنوان نماینده ایران به این نشست اعزام میکند.
تهران و ریاض در مارس سال گذشته با میانجیگری چین توافق کردند که روابط دیپلماتیک خود را پس از هفت سال خصومت دوباره برقرار کنند.
نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان، نیز روز دوشنبه از جامعه بین المللی خواست از دولت لبنان حمایت کند، نه از جناحهای مختلف لبنانی.
او در جریان اجلاس سران اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی در ریاض عربستان خواستار توقف هرگونه مداخله «در امور داخلی این کشور» شد.
در پایان ماه اکتبر، میقاتی برای اولین بار از «دخالت آشکار ایران» انتقاد کرد؛ اتهاماتی که تهران رد کرده است.