جمهوری اسلامی گزارش‌ها درباره ساخت سلاح شیمیایی بر پایه فنتانیل را رد کرد

جمعه ۱۴۰۳/۰۹/۰۹

نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل گزارش‌های رسانه‌‌ای درباره تلاش جمهوری اسلامی برای ساخت سلاح شیمیایی بر پایه فنتانیل برای نیروهای نیابتی خود را تکذیب کرد و آن را «جنگ روانی» اسرائیل خواند.

در بیانیه نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد که جمعه در رسانه‌های ایران منتشر شد، آمده است: «ایران به‌عنوان قربانی سلاح‌های شیمیایی اهدایی غرب به رژیم صدام، عضو مسئول معاهده منع سلاح‌های شیمیایی است و در طی چند دهه گذشته، حتی یک مورد تخلف از سوی ایران گزارش نشده است.»

بر اساس این بیانیه، اخبار منتشر شده در زمینه تلاش تهران برای ساخت سلاح شیمیایی بر پایه فنتانیل، ریشه در «جنگ روانی» اسرائیل «در پی شکست‌ در جبهه لبنان» دارد.

در آبان‌ ماه، نشریه آلمانی بیلد در گزارشی نوشت سپاه پاسداران به دنبال ساخت سلاح شیمیایی برای نیروهای نیابتی خود است.

متیو لوویت، کارشناس مرکز مبارزه با تروریسم در آمریکا، به این نشریه گفت بر اساس اسناد سازمان سی‌آی‌ای، جمهوری اسلامی از سال ۱۹۸۴ با کمک کارشناسان چینی و روسی در حال کار بر روی تولید تسلیحات شیمیایی بوده است.

لوویت افزود دولت آمریکا در هشدارهای خود به‌طور خاص به سلاح‌های شیمیایی مبتنی بر دارو اشاره کرده که سیستم عصبی را هدف قرار می‌دهند و به ظاهر ناتوان‌کننده و غیرکشنده نامیده می‌شوند اما در عمل می‌توانند کشنده باشند.

یکی از این سلاح‌ها مشتق شده از فنتانیل است که روسیه در سال ۲۰۰۲ و زمانی که شورشیان چچنی صدها نفر را در تئاتر مسکو گروگان گرفتند، از آن استفاده کرد.

نیروهای ویژه روسیه در بازپس‌گیری سالن تئاتر موفق بودند اما بیش از ۱۳۰ گروگان در این عملیات جان باختند.

قبل از گزارش نشریه بیلد نیز وب‌سایت خبری بریتانیایی تورتس مدیا، هشتم خرداد به نقل از گزارش‌های افشا شده از دانشگاه‌های ایران و اظهارات مقام‌های دولتی آمریکا و اسرائیل گزارش داد جمهوری اسلامی در حال توسعه سلاح‌های شیمیایی است.

طبق این گزارش، حکومت ایران در حال توسعه تولید فنتانیل و سایر مواد شیمیایی است که به سیستم عصبی مرکزی آسیب می‌زند و قصد دارد از این مواد در سرکوب اعتراضات غیرنظامیان استفاده کند.

نیکول شمپین، نماینده آمریکا در سازمان منع سلاح‌های شیمیایی در لاهه، به تورتس مدیا گفت جمهوری اسلامی یک برنامه سلاح‌های شیمیایی دارد که شامل به‌کارگیری عوامل شیمیایی ناتوان‌کننده برای استفاده در موقعیت‌های تهاجمی است.

تورتس مدیا در گزارش خود نوشته است پس از آن که حدود ۱۰۰ هزار ایرانی در پی حملات شیمیایی صدام حسین و استفاده ارتش عراق از گاز خردل و گازهای اعصاب متحمل آسیب‌های ناتوان‌کننده‌ای شدند، ایران به یکی از اعضای موسس سازمان منع سلاح‌های شیمیایی (OPCW) بدل شد و در این زمینه نقشی پررنگ در صحنه جهانی بازی کرد: «در سال ۱۹۹۷، رهبران جمهوری اسلامی به جهان اعلام کردند تمام سلاح‌های شیمیایی خود را از بین برده‌اند.»

تورتس مدیا در ادامه افزود: «اطلاعات درز کرده از دانشگاه‌های تحت حمایت رژیم در ایران نشان می‌دهد فنتانیل و سایر مواد موثر بر سیستم عصبی مرکزی به شکل‌های افشانه یا اسپری شده برای استفاده علیه غیرنظامیان معترض در موقعیت‌های کنترل شورش ساخته می‌شوند.»

پس از استفاده رژیم بشار اسد در سوریه از سلاح‌های شیمیایی و انتشار گزارش‌هایی مبنی بر استفاده روسیه از عوامل کنترل شورش، مانند گاز CS در میدان نبرد علیه اوکراین، موضوع استفاده از سلاح‌های شیمیایی به طور گسترده‌ای مورد توجه قرار گرفته است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

روس‌ها و ایرانی‌ها
گفت‌وگوی ویژه
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها