وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه ۱۳ آذر، ۳۵ شرکت و کشتی را که نقشی حیاتی در انتقال غیرقانونی نفت ایران به بازارهای خارجی دارند، در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیه خود تاکید کرده است که این اقدام هزینههای بیشتری را بر بخش نفت ایران تحمیل میکند.
در این بیانیه گفته شده است که در پی حمله ایران به اسرائیل در اول اکتبر ۲۰۲۴ و همچنین اعلام تشدید فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی، و بر اساس تحریمهایی که در ۱۱ اکتبر اعمال شده بود، این تحریمها وضع شده است.
بردلی تی. اسمیت، معاون سرپرست موقت بخش مبارزه با تروریسم و اطلاعات مالی وزارت خزانهداری آمریکا، گفت: «جمهوری اسلامی همچنان درآمدهای حاصل از تجارت نفت خود را برای توسعه برنامه هستهای، گسترش فناوری موشکهای بالستیک و پهپادها و حمایت از نیروهای تروریستی نیابتی منطقهای خود به کار میگیرد که خطر بیثباتی بیشتر منطقه را به همراه دارد. ایالات متحده متعهد است تا شبکه ناوگان ارواح و اپراتورهایی که این فعالیتهای غیرقانونی را تسهیل میکنند مختل کند و از تمام ابزارها و اختیارات خود در این زمینه استفاده کند.»
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا گفته شده است که تحریمهای امروز بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲صادر شده است. براساس این فرمان، وزیر خزانهداری آمریکا با مشورت وزیر امور خارجه، میتواند بخشهای کلیدی اقتصاد ایران را شناسایی و تحریم کند.
وزارت خزانهداری با اشاره به تحریمهای وضعشده در ۱۱ اکتبر ۲۰۲۴، علیه نفت و پتروشیمی ایران افزوده است که دفتر کنترل داراییهای خارجی (OFAC) نیز دستورالعملهایی برای صنعت دریانوردی منتشر کرده تا به شناسایی الگوهای جدید یا رایج فرار از تحریمها، شناسایی طرفهای معامله، و اجرای بهترین شیوهها برای رعایت تحریمها کمک کند.
به گفته وزارت خزانهداری، جمهوری اسلامی برای انتقال نفت خود به مشتریان خارج از کشور به شبکه گستردهای از نفتکشها و شرکتهای مدیریت کشتی در حوزههای قضایی مختلف متکی است و از تاکتیکهایی مانند اسناد جعلی، دستکاری سیستمهای ردیابی کشتیها، و تغییرات مداوم در نام و پرچم کشتیها استفاده میکند.
براساس این بیانیه، ۱۸ کشتی با پرچمهای جزایر مارشال، گویان، جزایر کوک، سانوتومه و پرنسیب، سان مارینو، لیبریا، بلیز، هندوراس، پاناما و جمهوری اسلامی تحریم شدهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرده است که این کشتیها تا کنون دهها میلیون بشکه نفت ایران را حمل کردهاند.
براساس این بیانیه شرکتهایی که مدیریت این کشتیها را برعهده دارند نیز تحریم شدهاند. این شرکتهای کشتیرانی در کشورهای مختلف از جمله چین، هنگکنگ، هند، امارات، اوکراین، پاناما و جزایر مارشال مستقر هستند.
استقبال اسرائیل و انتقاد از تاخیر دولت بایدن
وزیر خارجه اسرائیل تحریمهای جدید آمریکا علیه چند شرکت و نفتکش مرتبط با انتقال نفت ایران را «اقدامی مهم» توصیف کرد و گفت: «فعالیتهای مخرب جمهوری اسلامی و تامین مالی تروریسم تهدیدی جدی برای ثبات منطقهای و جهانی است و باید متوقف شود.»
در همین حال، سناتور جیم ریش، عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، در واکنش به تحریمهای جدید علیه چند شرکت و کشتی مرتبط با جمهوری اسلامی نوشت: «دولت بایدن در اجرای تقریباً همه الزامات قوانین «کشتیها» و «مهسا» که طبق قانون لازمالاجرا هستند، تاخیر دارد.»
او افزود: «جمهوری اسلامی ریشه اصلی درگیریها در خاورمیانه است و باید منابع مالی تامینکننده تروریسم را از آن سلب کنیم.»