موسسه مطالعات خانواده در ویرجینای آمریکا، دوشنبه ۱۹ آذر در مطلبی به قلم کریستین هایم، روانپزشک و استاد دانشگاه نیوکاسل استرالیا هشدار داد استفاده بیرویه از شبکههای اجتماعی میتواند بر سلامت روان کاربران تاثیر منفی بگذارد.
در این تحلیل، هایم با اشاره به پژوهشهای انجام شده درباره استفاده از شبکههای اجتماعی یادآوری کرده در یک دهه گذشته، پژوهشهای بسیاری درباره مضر بودن استفاده بیش از حد از شبکههای اجتماعی انجام گرفته است.
بر اساس این مطالعات، مقایسههای مطرح شده در شبکههای اجتماعی و انتظارات غیرواقعی ناشی از آن، به افسردگی و اضطراب در میان کاربران دامن میزند. استفاده از این شبکهها همچنین با تاثیر منفی بر مغز، حس و توان همدلی و روابط انسانی را تحتالشعاع قرار میدهد.
نویسنده موسسه مطالعات خانواده ضمن استقبال از تصمیم اخیر سنای استرالیا مبنی بر ممنوعیت استفاده از شبکههای اجتماعی برای کودکان و نوجوانان، افزوده این اقدام میتواند از تبعات اعتیاد به فضای مجازی در این ردههای سنی جلوگیری کند.
سنای استرالیا هشتم آذر طرح ممنوعیت استفاده افراد زیر ۱۶ سال از شبکههای اجتماعی را به تصویب رساند.
این برای نخستین بار است که چنین قانونی در جهان وضع میشود، هرچند این قانون تا دستکم ۱۲ ماه دیگر در این کشور به اجرا در نخواهد آمد.
پس از اجرایی شدن این قانون، در صورتی که شبکههای اجتماعی مانند تیکتاک، فیسبوک، ایکس، اینستاگرام و اسنپچت، بهصورت نظاممند مانع از ایجاد حساب کاربری برای کودکان زیر ۱۶ سال نشوند، مشمول جریمه خواهند شد.
پروفسور هایم در ادامه مطلب خود نوشته تحقیقات انجام شده نشان میدهند افراد زیادی، از جمله نوجوانان و جوانان، از اعتیاد به شبکههای اجتماعی رنج میبرند که این پدیده میتواند به به «نارضایتی، عزت نفس پایین و احساس پوچی» در میان آنها بینجامد.
بر اساس آمار، ۶۸ درصد از جوانان در هنگام خواب تلفن همراه را در کنار خود قرار میدهند و پس از بیدار شدن، به سراغ شبکههای اجتماعی میروند.
پژوهشها همچنین حاکی از آن است که افراد در سنین پایینتر، آنلاین بودن را به حضور در مهمانیها ترجیح میدهند.
هایم در ادامه افزود میان استفاده از شبکههای اجتماعی و کوچک شدن شکنج جلویی مغز، ارتباط مستقیم وجود دارد. این بخش از مغز مسئول فرآیندهای مربوط به همدلی و تنظیم احساسات است.
شکنج (Gyrus) به معنای برجستگیهای چینخوردهای است که در سطح قشر مغز دیده میشود.
ممنوعیت استفاده از شبکههای اجتماعی برای کودکان و نوجوانان، موضوعی است که علاوه بر متخصصان، مورد استقبال خانوادهها هم قرار دارد.
برای نمونه، بر اساس یافتههای یک نظرسنجی که ۱۰ آذر منتشر شد، اکثر شهروندان آلمانی با ممنوعیت استفاده افراد زیر ۱۶ سال از شبکههای اجتماعی موافق هستند.