رییس آژانس زنان سازمان ملل در اولین نشست حضوری خود پس از همهگیری، گفت زنان و دختران در همه بحرانها و درگیریها بیشترین هزینه را میپردازند؛ از میانمار و افغانستان گرفته تا هائیتی و اکنون جنگ وحشتناک در اوکراین که به این فهرست میپیوندد.
سیما باهوس، معاون دبیرکل سازمان ملل در جلسه افتتاحیه نشست سالانه کمیسیون وضعیت زنان گفت هر روز که از جنگ میگذرد آسیب بیشتری به زندگی، امید و آینده زنان و دختران اوکراینی وارد میشود.
او افزود این واقعیت که جنگ بین دو کشور تولیدکننده گندم و نفت است، امنیت غذایی و دسترسی به خدمات اولیه و ضروری را در سراسر جهان تهدید میکند و «این نیز بیشترین تاثیر را بر زنان و دختران خواهد گذاشت».
باهوس گفت: «من دعا میکنم که آنها (زنان) و همه کسانی که جنگ را تجربه میکنند به زودی روی صلح را ببینند.»
توانمندسازی زنان در مقابله با تغییرات اقلیمی در اولویت بحثهای نشست دو هفتهای امسال قرار دارد. این اولین جلسه حضوری کمیسیون بررسی وضعیت زنان در سه سال گذشته و پس از همه گیری ویروس کروناست.
باهوس گفت: «مانند همه بحرانها، تغییرات آبوهوایی نیز بیشترین هزینه را برای زنان و دختران دارد.»
او که مدیر اجرایی سازمان ملل متحد زنان است، گفت این امر به ویژه در مورد زنانی که نتوانستهاند مناطق جنگی را ترک کنند، زنان سرپرست خانوار، زنان روستایی، دختران جوانی که به دلیل طی مسیری طولانی برای آوردن آب در زمان خشکسالی ترک تحصیل میکنند، زنانی که نمیتوانند به زمین دسترسی داشته باشند، زنان مسن و زنان بدون دسترسی به منابع مالی صدق میکند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، با بیان اینکه جهان هنوز تحت سلطه مردان است گفت: «این نتیجه هزاران سال حاکمیت مرد سالاری است که زنان را کنار گذاشته و مانع از شنیده شدن صدای آنها شده است.»
گوترش گفت: «بحران آبوهوایی، آلودگی، بیابانزایی و از دست دادن تنوع زیستی همراه با همهگیری کووید-۱۹ و تاثیر جنگ اوکراین و سایر درگیریها همه را تحت تاثیر قرار میدهد اما زنان و دختران با بزرگترین تهدیدها و عمیقترین آسیبها مواجهاند.»
دبیرکل سازمان ملل در ادامه افزود: «زمانی که منابع طبیعی محلی از جمله غذا و آب در معرض تهدید قرار میگیرند و جایگزینی برای آنها وجود ندارد زنان بیشترین آسیب را میبینند. تغذیه، درآمد و معیشت زنان کشاورز به طور نامتناسبی تحت تاثیر بحرانهای زیست محیطی و اقلیمی شدید مانند خشکسالی و سیل قرار گرفته است.»
گوترش گفت شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد بین ازدواج کودکان و استثمار آنها و بحران اقلیمی ارتباط وجود دارد. تحقیقات نشان میدهد در زمان وقوع بلایای طبیعی که اکنون رو به افزایش است «زنان و کودکان ۱۴ برابر بیشتر از مردان در معرض مرگ قرار دارند».
گلادیس آکوستا وارگاس، رییس کمیته رفع تبعیض علیه زنان، نیز گفت جنگ در اوکراین بر غیرنظامیان، از جمله تعداد زیادی از زنان و کودکان پناهنده که مجبور شدهاند عزیزان خود را در اوکراین رها کنند، تاثیر گذاشته است. او خواستار پایان دادن به خصومتها و تلاش برای برقراری صلح شد که مشارکت برابر زنان را تضمین میکند.
این کمیته بر اجرای کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان که توسط ۱۸۹ کشور تصویب شده، نظارت میکند. کمیسیون بررسی وضعیت زنان با ۴۵ عضو، ارگانی از سازمان ملل متحد است که برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان را ترویج میکند و یکی از نهادهای اداره کننده سازمان زنان وابسته به سازمان ملل است.
وارگاس گفت همهگیری «متاسفانه توجه جهان را از بحران اقلیمی و خشونت مبتنی بر جنسیت علیه زنان و دختران دور کرده است».
وارگاس ضمن اشاره به زنان و دخترانی که باید مسافت بیشتری را برای آوردن آب طی کنند گفت تخریب منابع طبیعی خشونت مبتنی بر جنسیت را تشدید میکند زیرا این زنان با خطرات خشونت جنسی بیشتری روبرو شوند.
او افزود کمیته رفع تبعیض علیه زنان همچنین نگران افزایش حملات، تهدیدها، آزار و اذیت و کشتار آن دسته از زنان بومی است که از حقوق زیستمحیطی، زمینی و سرزمینی خود دفاع میکنند.
عبدالله شهید، رییس مجمع عمومی سازمان ملل، از اعضای جلسه خواست تا تبعیض و کلیشههای جنسیتی را به چالش بکشند.
او گفت: «زنان جوان فعال در حوزه محیط زیست به یک جنبش جهانی زیست محیطی جان دادهاند. رهبران سیاسی زن پیشتاز توافقنامه آب و هوایی پاریس در سال ۲۰۱۵ بودهاند و زنان در کشورهای در حال توسعه با اتخاذ شیوههای پایدار جوامع خود را متحول میکنند.»
او خواستار رژیمهای مالیاتی پیشرفته و «سیاستهای تامین بودجه بر مبنای جنسیت شد که حقوق اقتصادی زنان و دسترسی به خدمات عمومی را افزایش میدهد و در عین حال تبعیض و نابرابری را جبران میکند».
شهید همچنین خواستار حضور بیشتر زنان در تصمیمگیریهای کلان اقلیمی و حوزههای دیگر شد و خاطرنشان کرد که در تاریخ ۷۶ ساله سازمان ملل تنها چهار زن بهعنوان رییس مجمع عمومی در یک دوره یکساله خدمت کردهاند و هرگز یک دبیرکل زن وجود نداشته است.
او گفت: «من شخصا از جایگاه خودم خواستار این هستم که دبیر کل بعدی زن باشد. در این فراخوان به من بپیوندید.»